Blog

Dísztó, fürdő tó, tüzivíztározók és érdekességek

A kerti tó építése japán stílusban

tóépítés, kerti tó építés

A kerti tó építést a teljes kert kialakításának részeként érdemes megtervezni. A tó nem egy különálló egység, hanem a kert szerves része.

A kert tervezése követhet egy konkrét stílust, aminek jellegzetes elemei teszik a zöld területet az adott kertészeti stílushoz tartozó műremekké. A legismertebb kertészeti stílusok közé sorolhatjuk például az angol, az arab vagy a japán irányzatot.

Japán stílus és a víz kapcsolata

Talán a japán kertekhez kapcsolódik legszorosabban a dísztó építése. A tavacskák nem hiányozhatnak egy igazi japán stílusú kertből. Ennek egyik oka, hogy a színes, koi halakat szívesen költöztetik a vízbe. A japánoknál a koi a barátság, erő, elkötelezettség és a nyugalom jelképe. Ezek a halak valódi, élő ékszerei a tónak.

Egy ilyen kertben a növényeknek, víznek és minden természeti elemnek megvan a helye. A kész kert átgondolt, esztétikus, jelentéssel teli alkotás, ahol tág tere nyílik a békés pihenésnek, meditációnak.

A víz egy japán stílusú kertben alapvető elem, ami soha nem hiányozhat és amiben minden tükröződni tud. A száraz zen kertekben a kavics is a vizet jelképezi. A kertet mélyen áthatja a keleti filozófia, az ellentétek, a jin és a jang harmóniája testesül meg benne. A tervezéséhez is szükséges elmerülni az alapokban.

A tó,a  víz testesíti meg a jint. A tó sosem lehet túl szabályos formájú, mert az aszimmetria szintén a természet része, ezt képezi le a japán kert is. A tóban a halak fontos szerephez jutnak, kavicsok, kövek szerepelnek szimbolikus díszítőelemként. Növények közül a bambusz, a japán juhar illik ebbe a környezetbe. Ezek a növények, amellett, hogy nagyon dekoratívak, de a keleti stílus esszenciáiként is ismertek. A szökőkutaknak szintén jut hely a japán kertben, mert ezek az elemek a keleti filozófiák szerint az időt jelképezik.

A kerti dísztó építésben nem kell egyedül boldogulnia, inkább bízza a feladatot szakemberekből álló csapatra! A honlapunkon látható referenciáink magukért beszélnek, keressen minket bizalommal és rendelje meg a saját tavát!

Kövessen minket most és 5% kedvezményben részesítjük!
Visszavonásig érvényes
Telefon:+36 30 / 2318 898
E-mail:donafer02@gmail.com
Elérhetõségek